Hendrika Hoeve

De Hendrika Hoeve dateert uit 1924 en diende het grootste deel van haar bestaan als thuisbasis van een typisch gemengd bedrijf met een eigen moestuin, wat fruitbomen en zowel varkens als koeien. De boerderij zelf en de stal direct achter de boerderij zijn gemeentelijke monumenten. Op ons terrein staan nog verschillende (herbouwde) stallen die ooit diende voor het vee.

Het gebied tussen de heuvelrug en de kromme rijn werd in de middeleeuwen ontgonnen door lange, rechte sloten te graven die uitmondden in grote weteringen, in opdracht van de bisschop van Utrecht. Rijkelingen bouwden kastelen en buitenplaatsen en namen boeren in dienst om eten te produceren. Een overblijfsel van dit systeem zijn de luiken van de boerderijen, de kleuren en patronen geven aan van welke kasteelheer de boerderij is! Onze groene luiken geven aan dat het particulier eigendom was en dat het niet gepacht werd van een landgoed.

De boerderij bestaat tegenwoordig uit woonboerderij, een boerderijwinkel, een werkruimte (de deel, waar vroeger jongvee stond), en een boeren B&B! Inmiddels staan er weer meerdere rassen fruitbomen op het erf en er scharrelen ook weer varkens in het veld naast de boerderij! Op deze manier proberen wij een beetje vast te houden aan hoe het hier ooit was.